بازدیدها: 6
شناورسازی به کمک هوای فشرده DAF یکی از روش های بسیار کاربردی برای چربی گیری و حذف ذرات کلوئیدی معلق در فاضلاب می باشد که راندمان و کارایی بالایی دارد. اساس کار این روش استفاده از حباب های تولید شده با فشرده سازی هوا می باشد که منجر به جداسازی ذرات معلق در پساب های صنعتی میشود. فرآب تدبیر؛ تولید کننده انواع تجهیزات تصفیه فاضلاب در ادامه ویژگی های چربی گیرهای DAF و قیمت و موارد مهم در طراحی و تولید آنها را بررسی خواهد نمود.
شناورسازی به کمک هوای فشرده DAF چیست؟
یکی از بزرگترین چالش های پیش رو در تصفیه فاضلاب های صنعتی؛ مخصوصا پساب های تولید شده در پالایشگاه ها، وجود مقدار زیاد ذرات معلق کلوئیدی می باشد. این ذرات با کمک پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی ممکن است جمع آوری نشوند و به همین دلیل منجر به بالا بودن فاکتور TSS و BOD5 می شوند. راهکارهای زیادی برای مقابله با این مشکل وجود دارد که از جمله آنها می توان به استتفاده از هوای فشرده اشاره نمود که در نهایت منجر به شناورسازی این ذرات خواهند شد.
هوای فشرده پس از ورود به پساب ها به دلیل ورود با فشار به حباب های ریزی تبدیل میشوند که به بدنه ذرات معلق متصل خواهند شد. به دلیل اتصال ذرات به بدنه حباب ها وزن سبکی پیدا نموده و روی سطح پساب شناور خواهند شد. در نهایت می توان با تجهیزاتی از قبیل اسکیمرها ذرات لخته شده را جمع آوری و تخلیه نمود.
نحوه حذف چربی با شناورسازی به کمک هوای فشرده
همان طور که اشاره شد، ذرات چربی و روغن معلق در پساب های صنعتی و فاضلاب کارخانه های مواد غذایی و پالایشگاه ها با روش های معمول جمع آوری نمیشوند. به همین دلیل می توان از هوای فشرده با فشار بالا برای این منظور استفاده نمود. البته لازم به ذکر است که به منظور بهبود فرآیند حذف چربی از مواد شیمیایی منعقدکننده نیز استفاده میشود. در حالت کلی گام های حذف ذرات چربی با هوای فشرده در سیستم DAF به صورت زیر می باشند:
- پساب های تولید شده در واحدهای صنعتی ابتدا با تجهیزاتی از قبیل آشغالگیرها پیش تصفیه میشوند. این تجهیزات ذرات و تکه های جامد بزرگ را جمع آوری می کنند تا راندمان روش شناورسازی به کمک هوای فشرده بهبود پیدا کند.
- با توجه به نوع ذرات معلق در پساب ها و مقدار آنها و همچنین فاکتورهایی از قبیل TSS و دما و غیره، مواد منعقد کننده مناسب به اندازه استاندارد تعیین شده و وارد حوضچه تصفیه خواهد شد.
- پمپ های مخصوص با فشار بسیار زیاد هوای فشرده را به حوضچه تزریق می کنند. به دلیل فشرده بودن هوا و ورود با فشار زیاد آنها حباب های متعدد ایجاد می گردد. این حباب ها به ذرات سبک روغنی چسبیده و آنها را به سطح پساب ها منتقل می کنند. در این مرحله به سه روش هوادهی و شناورسازی صورت میگیرد که عبارتند از:
- فشرده سازی تمام پساب های داخل حوضچه که نیاز به پمپ های قوی با کارایی بالا دارند.
- فشرده سازی بخشی از جریان ورودی که در نهایت محدودیت هایی از قبیل تکه تکه شدن لخته های ایجاد شده را به همراه دارد.
- فشرده سازی برگشتی جریان: این روش که به منظور بهبود روش فشرده سازی بخشی از جریان ارائه شده است، 20 تا 50 درصد از فاضلاب های تصفیه شده را مجدد به مخزن برگشت میزند. با توجه به برگشت مجدد پساب های تصفیه شده، مشکل تکه تکه شدن لخته های ایجاد شده از بین میرود.
- پس از ایجاد لایه هایی از ذرات متصل شده چربی، با کمک اویل اسکیمر لخته ها جمع آوری و در نهایت از حوضچه تخلیه میشوند.
اجزای سیستم DAF
به منظور پیاده سازی هر یک از گام های فوق به تجهیزات متعددی نیاز می باشد که اصلی ترین آنها عبارتند از:
- کمپرسورهای تولید کننده و فشرده ساز هوا
- پمپ های قوی برای انتقال با فشار بسیار زیاد هوا به درون پساب ها
- پکیج تزریق مواد شیمیایی برای تزریق مواد منعقدکننده و لخته سازها به منظور بهبود فرآیند جداسازی ذرات کلوئیدی
- تجهیزات مورد نیاز برای مخلوط کردن مواد منعقدکننده
- لوله و اتصالات
- مخزن با بدنه مقاوم در برابر تماس با مواد خورنده در فشار بالا و دماهای مختلف (بدنه این مخازن از SS304 و SS316 و کربن استیل ساخته میشود)
تفاوت DAF و شناورسازی با گاز القا شده
شناورسازی به کمک هوای فشرده یا DAF از روش های کاربردی برای چربی گیری با هوا می باشد. یکی از روش های بسیار کاربردی برای بهبود و افزایش سرعت حذف چربی ها، شناورسازی با کمک گازهای القا شده می باشد. در این روش به جای هوای معمولی از گازهای مخصوص استفاده میشود. روند شناورسازی گازهای القا شده به درون حوضچه های تصفیه در این روش به صورت هیدرلیکی و مکانیکی انجام میشود.
در روش مکانیکی از پروانه هایی با سرعت چرخش بسیار بالا استفاده میشود که درون حوضچه چرخیده و گاز را به درون پساب ها منتقل می کنند. پس از انتقال گاز به درون پساب ها حباب ها به ذرات کلوئیدی متصل شده و روی سطح شناور میشوند. به منظور بهبود کارایی و راندمان از روش های هیدرولیکی نیز استفاده میشود. بخشی از پساب های تصفیه شده درون لوله با گاز مخلوط میشوند و مجدد با فشار زیاد به حوضچه تصفیه منتقل می گردند. ورود مجدد این پساب ها که با گاز مخلوط شده اند، منجر به تولید حباب و شناورسازی ذرات کلوئیدی میشود. گاز مورد استفاده در این روش ها نیتروژن بوده و بیشتر در بخش های صنعتی مهم کاربرد دارد.
مزایای شناورسازی به کمک هوای فشرده
در صورتیکه پیاده سازی و اجرای شناورسازی به کمک هوای فشرده DAF به شیوه استاندارد انجام شود، مزایای متعددی را به همراه خواهد داشت که برخی از آنها عبارتند از:
- کاهش ذرات چربی معلق تا 99 درصد
- تصفیه فاضلاب های صنعتی و بهداشتی با کمترین تولید بو
- زلال سازی پساب ها به دلیل حذف دترجنت ها و ذرات روغن و چربی معلق
- کاهش TSS و BOD و COD
- تولید لجن با آب کمتر و عدم نیاز به آبگیری
- عدم نیاز به مواد منعقدکننده به مقدار زیاد
کاربردهای سیستم DAF
شناورسازی به کمک هوای فشرده نه تنها ذرات چربی، بلکه هر گونه ذره ریز جامد معلق را در پساب های مختلف حذف می کند. به همین دلیل از این روش می توان برای تصفیه فاضلاب های مختلف استفاده نمود که عبارتند از:
- تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید کاغذ
- کاهش ذرات معلق در پساب های پالایشگاه ها، صنایع پتروشیمی
- کاهش چربی های موجود در فاضلاب صنایع تولید مواد شوینده و مواد بهداشتی و آرایشی
- حذف حجم بالایی از چربی های موجود در پساب های تولید شده در کشتارگاه ها
- حذف فلزات و مواد شیمیایی معلق در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع فلزی و آبکاری و غیره