بازدیدها: 28
آنتی اسکالانت (antiscalant) از ضروری ترین مواد شیمیایی تصفیه آب و فاضلاب مورد استفاده در دستگاه های آب شیرین کن می باشد که از ایجاد رسوب بر روی ممبران ها جلوگیری می کند. این مواد که دارای تنوع بالایی از نظر ساختاری و خاصیت و میزان ph هستند، منجر به افزایش طول عمر ممبران ها شده و راندمان دستگاه های اسمز معکوس را تا حد زیادی افزایش می دهد. به منظور رفع ابهامات درباره این مواد و آشنایی بیشتر با آنها در ادامه انواع مختلف آنتی اسکالانت را معرفی و نحوه خرید با قیمت مناسب را بررسی خواهیم نمود.
آنتی اسکالانت چیست؟
آب های خام خارج شده از سفره های آب زیرزمینی حاوی مقدار زیادی از املاح می باشند که به مرور بر روی تاسیسات و همچنین ممبران یا غشاهای به کار رفته در دستگاه آب شیرینی کن انباشته میشوند. انباشته شدن این مواد و ایجاد رسوب بر روی ممبران ها پدیده scalling را بوجود می آورد که هزینه های اقتصادی زیادی را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل لازم است از مواد ضد رسوب به نام آنتی اسکالانت استفاده شود.
این مواد دارای پایه پلیمری و فسفاته بوده و با توجه به نوع آنها، رسوبات کربوکسیلیک و سولفانه و کربناته قابل حذف می باشند. لازم به ذکر است که آنتی اسکالانت ها بر اساس ph نیز دارای انواع مختلفی می باشند و به همین دلیل هر یک از انواع آن برای نوع خاصی از آب ها مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع آنتی اسکالانت
همان طور که در طول متن نیز اشاره شد، مواد ضد رسوب را می توان بر اساس ساختار ملکولی و همچنین میزان ph در گروه های مختلفی تقسیم بندی نمود. از نظر ساختار کلی این مواد به دو گروه زیر تقسیم بندی میشوند:
- مواد ضد رسوب پلیمری: این مواد کاربرد بسیار زیادی در شیرین سازی آب دریا ها دارند. با توجه به اینکه پایه پلیمری دارند، گزینه ای بسیار عالی برای از بین بردن رسوبات سولفاته و کربناته به شمار می روند.
- مواد ضد رسوب فسفاته: علاوه بر ممبران ها، سایر دستگاه های مورد استفاده در صنعت تصفیه آب نیز تحت تاثیر مواد رسوب شده قرار گرفته و کارایی خود را از دست می دهند. در چنین شرایطی بهتر است از آنتی اسکالانت های فسفاته استفاده شود که کربوکسیلیک ها و رسوبات فسفاته را تا حد زیادی از بین می برند.
علاوه بر دسته بندی فوق، این مواد را می توان بر اساس میزان ph نیز در سه گروه اسیدی، قلیایی و خنثی دسته بندی کرد. نوع اسیدی این مواد دارای ph کمتر از 3 بوده و رسوبات کربونات کلسیم و فسفات کلسیم و آهن را به خوبی از بین میبرند. نوع قلیایی یا باز این مواد بیشتر برای کاهش رسوبات منزیزیم و آلومینیوم مورد استفاده قرار میگیرند. در نهایت از نوع خنثی مواد ضد رسوب نیز می توان برای حدف تمام انواع املاح قابل رسوب در دستگاه های آب شیرین کن استفاده کرد.
مواد تشکیل دهنده آنتی اسکالانت
در تهیه آنتی اسکالانت از موادی همچون هگزا متا فسفات سدیم و فاگانو فسفونات استفاده میشود. در نهایت این ترکیبات دارای دو عامل اسید کربوکسیلیک و ساختار مولکولی فسفات می باشد. لازم به ذکر است، مواد تشکیل دهنده آنتی اسکالانت ها با توجه به نوع و کاربرد آنها کاملا با هم فرق دارند.
نحوه عملکرد مواد ضد رسوب
هر یک از انواع مواد ضد رسوب پلیمری و فسفاته که در سیستم های آب شیرین کن مورد استفاده قرار میگیرند، تلاش میکنند تا از انباشته شدن املاح موجود در آب بر روی ممبران ها جلوگیری شود. در واقع این مواد به املاح معدنی و غیره موجود در آب متصل میشوند و مانع از عبور آنها از منافذ بسیار کوچک غشاها میشوند. به همین دلیل به مرور در کف دستگاه انباشته شده و به سمت شیر تخلیه هدایت خواهند شد. عدم استفاده از این مواد به شدت بر کارایی غشاها تاثیر منفی ایجاد نموده و باعث خرابی آنها میشود. علاوه براین، ممبران ها در شرایط عدم استفاده از آنتی اسکالانت نیاز به شستشوی مداوم داشته و به همین دلیل عمر آنها خیلی زود کاهش پیدا می کند.
نحوه استفاده از آنتی اسکالانت
برای استفاده از آنتی اسکالانت ابتدا باید مقدار دقیق برای تزریق این مواد تعیین گردد. فاکتورهایی از قبیل دبی آب، نوع ممبران های موجود در دستگاه تصفیه، دما و ph در تعیین میزان مواد ضد رسوب تاثیرگذار می باشند. سپس مواد ضد رسوب قبل از فیلتر کارتریج وارد روند تصفیه می گردد. این مواد به محض ورود به دلیل داشتن بار منفی، کریستال های رسوب با بار مثبت را جذب خود می کنند. لازم به ذکر است که انجام این روند منجر به جلوگیری از رشد رسوب های موجود در دستگاه می شود. به عبارت دیگر، این مواد رسوب های موجود که از قبل ایجاد شده اند را از بین نمی برند، بلکه از تشکیل رسوب های جدید جلوگیری می کنند.
نحوه تزریق آنتی اسکالانت
مواد ضد رسوب مورد استفاده در فرآیندهای مختلف تصفیه آب و سایر فعالیت های صنعتی به چند طریق عمل می کنند. به عنوان مثال، برخی از این مواد از Threshold inhibition استفاده می کنند. این ویژگی باعث میشود محلول های اشباع شده از نمک های محلول از رسوب شدن دور شوند. Crystal modification نیز املاحی که ساختار کریستالی دارند را تغییر شکل داده و مانع از رسوب شدن آنها خواهند شد.
کاربرد آنتی اسکالانت در آب شیرین کن یا مواد ضد رسوب
با توجه به خاصیت ضد رسوب این مواد، به شدت در تاسیسات و تجهیزات مختلف مورد استفاده برای تصفیه انواع آب ها و همچنین شیرین سازی آنها کاربرد دارند. در تمام دستگاه های RO علاوه بر فیلتر شنی و فیلتر کربنی، از ممبران هایی با منافذ بسیار کوچک استفاده میشود. منافذ کوچک این غشاها مانع از عبور املاح و ذرات معلق در آب شده و در نهایت باعث شیرین شدن آب خروجی از دستگاه خواهد شد.
مواد ضد رسوب یا آنتی اسکالانت بعد از فیلترهای شنی و کربنی و قبل از ممبران ها استفاده شده و به املاح متصل میشوند. اتصال این مواد به املاح فلزی و غیره در آب باعث سنگین شدن آنها و عدم انباشته شدن روی غشا میشوند. با استفاده از این مواد ضد رسوب در دستگاه های آب شیرین کن و سایر تجهیزات تصفیه، به شدت به طول عمر ممبران ها، راندمان دستگاه و کیفیت خروجی دستگاه تاثیرگذار است.
روش محاسبه دوز تزریق آنتی اسکالانت در آب
استفاده از مواد ضد رسوب در فرآیند تصفیه و شیرین سازی آب در شرایطی می تواند نتیجه خوبی داشته باشد که نوع و مقدار آنها به درستی تعیین گردد. تزریق مقدار کم یا بیش از اندازه آنها تاثیر منفی به همراه خواهد داشت و به همین دلیل با نرم افزارهای مختلف از قبیل Corola.t مقدار دقیق دوز آنها محاسبه میشود.
لازم به ذکر است که نوع و مقدار مناسب این مواد با توجه به چند عامل مهم تعیین می گردد که از مهم ترین آنها می توان به دمای آب، مقدار آب ورودی به دستگاه، PH و نوع املاح موجود در محلول اشاره نمود.
تست آنتی اسکالانت
به منظور بررسی میزان کیفیت آنتی اسکالانت و قدرت آنها در ممانعت از پراکنده شدن و از هم پاشیدگی مواد رسوب شده و قابل ترسیب انجام میشود. در این آزمایش ها اهداف متعددی مورد نظر می باشد و همگی بر اساس استانداردهای جهانی NACE و ASTM انجام میشوند. از جمله مواردی که در این آزمایشات بررسی میشوند می توان به میزان کارایی این مواد در حفظ ساختار رسوب و ممانعت از پراکنده شده آنها اشاره نمود. علاوه براین، میزان قدرت این مواد در ممانعت از ایجاد رسوبات کلسیم سولفات و کربنات به صورت کیفی و کمی نیز در این تست ها بررسی میشوند.
قیمت آنتی اسکالانت
مواد ضد رسوب توسط برندهای مختلف داخلی و خارجی تولید میشوند و از نظر کیفیت و خاصیت دارای تنوع بالایی هستند. در تعیین قیمت آنتی اسکالانت این عوامل می توانند تاثیر زیادی ایجاد کنند و بدون شک هر چه کیفیت آنها بالاتر باشد، گران تر خواهند بود. همچنین لازم به ذکر است که مواد ضد رسوب خارجی به دلیل نوسانات نرخ ارز دارای قیمت بیشتری نسبت به نوع داخلی هستند. برای استعلام قیمت می توانید با کارشناسان فرآب تدبیر تماس بگیرید.
خرید آنتی اسکالانت
فرآب تدبیر از جمله مراکز معتبر در زمینه فروش عمده و جزئی انواع مواد آنتی اسکالانت می باشد که برندهای داخلی و خارجی را پوشش می دهد. تمام این مواد به سراسر ایران با قیمت مناسب و بدون واسطه قابل ارسال بوده همگی دارای پشتیبانی می باشند. از جمله برندهای تولید کننده این مواد که محصولات آن توسط فرآب تدبیر ارائه می گردد می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
- فلوکن 260- فلوکن 135
- جنسیس ((LF – LS – CAS
- آویستا (avista)
فروش آنتی اسکالانت
به منظور ثبت سفارش آسان، فرآب تدبیر امکان فروش اینترنتی آنتی اسکالانت را فراهم نموده است. برای این منظور کافیست مشخصات خریدار و نوع محصول مورد نظر را در فرم زیر تکمیل نمایید. کارشناسان فرآب تدبیر برای هماهنگی های بیشتر با شما تماس گرفته و محصول مورد نظر را بر اساس آدرس مشتری به هر نقطه از ایران ارسال خواهند نمود. علاوه براین، می توانید سفارشات خود را به صورت تلفنی ثبت نمایید.