بازدیدها: 4
لجن فعال متعارف CAS از جمله روش های کاربردی در روند تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی می باشد که پایه و اساس سایر فرآیندهای تصفیه فاضلاب به شمار می رود. در این روش از میکروارگانیسم های هوازی برای کاهش و حذف مواد آلی استفاده شده و مزایا و معایب متعددی دارد. فرآب تدبیر؛ تولیدکننده محصولات تصفیه فاضلاب در ادامه روند تصفیه با روش CAS را بررسی و مزایا و معایب، ساختار و کاربرد آن را شرح خواهد داد.
فرآیند لجن فعال متعارف چیست؟
باکتری ها و میکروارگانیسم های هوازی برای رشد و تکثیر نیاز به اکسیژن، آب و مواد غذایی دارند که از مهم ترین تغذیه آنها، مواد آلی موجود در پساب ها می باشد. بر همین اساس روش های مختلف تصفیه بیولوژیکی معرفی شده و تاثیر بسزایی در روند تصفیه ایجاد شده است. فرآیند لجن فعال متعارف که از فرآیندهای تصفیه فاضلاب شناخته شده می باشد، به روندی گفته میشود که در آن هوادهی فاضلاب ها انجام شده و شرایط برای رشد و تکثیر باکتری ها فراهم میشود. توده زیستی ایجاد شده از باکتری ها مواد آلی را تجزیه و مصرف نموده و در مخزن ته نشینی، مانند لجن قرار میگیرند. در نهایت بخشی از این لجن برای بهبود روند تصفیه به حوضچه هوادهی برگشت داده شده و مابقی تخلیه میشود.
این روش در حالت کلی راندمان بسیار بالایی در تصفیه داشته و اجرای آن نیاز به هزینه کمی دارد. به همین دلیل روش های مختلفی به منظور بهبود آن ارائه شده است. از جمله روش های توسعه یافته CAS می توان به هوادهی گسترده، SBR، لجن فعال با مدیای ثابت اشاره نمود.
نحوه تصفیه در روش لجن فعال متعارف
در حوضچه ها و پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی که از روش لجن فعال متعارف استفاده میشود، چند مرحله مهم در نظر گرفته میشود و به طور خلاصه مراحل تصفیه به صورت زیر می باشد:
- تصفیه مقدماتی یا پیش تصفیه با جمع آوری ذرات جامد معلق به اندازه های بزرگ توسط آشغالگیرها صورت میگیرد. این مرحله راندمان و سرعت تصفیه در گام های بعد را افزایش می دهد.
- پساب ها پس از پیش تصفیه وارد مخزن هوادهی میشوند. در این مخزن تجهیزات هوادهی سطحی و شناور در نظر گرفته شده و اکسیژن مورد نیاز برای رشد و تکثیر باکتری ها تامین میشود. باکتری ها با مصرف مواد آلی به مرور رشد پیدا نموده و به هم متصل میشوند. فرآیند هوادهی در ابتدای مخزن با شدت بالاتری انجام شده و در انتهای آن سرعت کاهش پیدا می کند.
- توده معلق از باکتری های متصل به هم به همراه فاضلاب های تصفیه شده به واحد زلال سازی انتقال پیدا می کنند. در این مخزن به مرور ذرات معلق به صورت لخته تبدیل شده و در کف حوضچه ته نشین میشوند. پساب ها پس از گند زدایی از مخزن تخلیه و بخشی از لجن به واحد هوادهی برگشت داده میشوند. مابقی لجن های مازاد از مخزن تخلیه شده و در سایر صنایع و کشاورزی قابل استفاده می باشند.
ساختار تصفیه فاضلاب با روش لجن فعال متعارف
با توجه به مراحل تصفیه CAS که به آن اشاره شد، در ساختار کلی این روند چند بخش مهم وجود دارد که عبارتند از:
- پیش تصفیه یا حوضچه ته نشینی اولیه
- هوادهی یا رآکتور
- حوضچه ته نشینی ثانویه
- بازگشت لجن فعال به مخزن هوادهی
- واحد زلال سازی
- تخلیه و حذف لجن مازاد
مزایا تصفیه به روش CAS
با توجه به ساختار ساده CAS، راه اندازی آن آسان بوده و در مدت زمان کوتاه قابل اجرا می باشد.
- هزینه نصب کم و مقرون به صرفه
- سرمایه گذاری کمتر در ساخت سازه و تجهیزات نسبت به روش های متداول دیگر
- خروجی پساب با کیفیت خوب
- بهره برداری و نگهداری آسان
معایب تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف
علیرغم مزایای متعدد، برخی محدودیت ها در این روش وجود دارد و به همین دلیل روش های توسعه یافته متعددی برای آن ارائه شده است. از مهم ترین معایب CAS می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- لجن در این روش تثبیت شده است.
- هزینه تخلیه لجن بیشتر می باشد.
- تصفیه آمونیاک خروجی نسبت به فرآیند EAS بالاتر می باشد.
طراحی و پیاده سازی تصفیه با روش لجن فعال متعارف
کارشناسان فرآب تدبیر با انجام محاسبات دقیق و بررسی کامل محیط راه اندازی تصفیه خانه و نوع مواد آلاینده و دبی آنها، طراحی و پیاده سازی CAS را ارائه می دهند. این مجموعه یکی از بزرگترین مراکز فعال در حوزه پیاده سازی فرآیندهای مختلف تصفیه بوده و تمام مراحل را بر اساس استانداردهای روز دنیا انجام می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فرآب تدبیر تماس بگیرید.