بستر بی هوازی لجن با جریان رو به بالا UASB

بستر بی هوازی لجن با جریان رو به بالا (UASB)

بستر بی هوازی لجن فعال رو به بالا UASB از جمله روش های بیولوژیکی برای کاهش مواد آلی موجود در پساب های صنعتی و بهداشتی می باشد که از میکروارگانیسم های بی هوازی استفاده می کند. در این روش فاضلاب از پایین مخزن به سمت بالا حرکت نموده و باکتری های موجود در لایه های لجن، مواد آلی آنها را تجزیه می کند. فرآب تدبیر؛ تولیدکننده محصولات تصفیه فاضلاب در ادامه لایه های مختلف رآکتور پتوی لجن فعال بی هوازی با جریان رو به بالا را بررسی نموده و مزایا، کاربرد و معایب آن را شرح خواهد داد.

بستر بی هوازی لجن با جریان رو به بالا چیست؟

مواد آلی موجود در پساب های تولید شده در واحدهای مختلف به کمک باکتری های هوازی و بی هوازی قابل تجزیه می باشند. به همین دلیل از روش های بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب استفاده نموده که به دو گروه بی هوازی و بی هوازی تقسیم بندی میشوند. بستر بی هوازی لجن با جریان رو به بالا (Upflow Anaerobic Sludge Blanket) که به اختصار UASB نامیده میشود، از جمله روش های کاربردی در این زمینه می باشد که در نهایت بیوگازهایی از قبیل گاز متان را تولید می کنند. ساختار کلی مورد نیاز برای پیاده سازی این روش تصفیه از چند لایه لجن تشکیل شده و در هر مرحله بخشی از مواد آلی به کمک باکتری های بی هوازی تجزیه میشوند.

به طور خلاصه در UASB، پساب های حاوی مقدار زیادی از مواد آلی با COD بالا از پایین ترین نقطه وارد مخزن تصفیه شده و رو به بالا حرکت می کند. لایه ای از لجن هایی با تراکم بالا در لایه زیرین قرار گرفته و حاوی مقدار زیادی از میکروارگانیسم های بی هوازی می باشند. مواد آلی باقی مانده پس از عبور از این لایه، وارد لایه دوم شده که تراکم کمتری دارند. پس از تجزیه مواد آلی در این لایه، گازهایی از قبیل متان و در اکسید کربن تولید و در مخزن خارج میشوند. با توجه به روند تصفیه در این روش، دما، COD، PH و همچنین سرعت عبور فاضلاب اهمیت بسیار زیادی دارند.

UASB راکتور پتوی لجن فعال بی هوازی با جریان رو به بالا

لایه های رآکتور پتوی لجن فعال بی هوازی با جریان رو به بالا

از نظر ساختار کلی ارائه شده در این روش، می توان مخزن تصفیه UASB را به چند بخش تقسیم نمود که در روند تصفیه کاربردهای متفاوتی دارند. این مراحل شامل گام های زیر میشوند:

  • پایین ترین بخش در مخزن محل ورود پساب ها از شیر ورودی می باشد.
  • دومین بخش، لایه ای متراکم از لجن های حاوی باکتری های بی هوازی می باشد که 30 تا 60 درصد از کل ارتفاع مخزن تصفیه را شامل میشود.
  • سومین بخش لایه ای از لجن با تراکم کمتر بوده و به عنوان مرحله تکمیلی در تصفیه کاربرد دارد.
  • لایه جداسازی یا GLS که حدود 15 تا 30 درصد از کل ارتفاع مخزن را شامل میشود، فرآیند جداسازی گاز، مایع و جامد را انجام می دهد.
  • بالاترین بخش شیرهای تخلیه برای خروج پساب تصفیه شده و گاز متان و دی اکسید کربن قرار میگیرند.

نحوه تصفیه فاضلاب در بستر بی هوازی لجن با جریان رو به بالا

روند و گام های تصفیه با روش UASB شامل موارد زیر می باشد:

  1. فاضلاب حاوی مقدار زیاد مواد آلی از شیر ووردی در انتهای مخزن وارد شده و با سرعت بالا به سمت لایه لجن هدایت میشود.
  2. لایه لجن متراکم حاوی مقدار زیادی از باکتری های بی هوازی می باشند. این باکتری ها مواد آلی را تجزیه نموده و به مرور به حجم لجن افزوده شده و گازهایی از قبیل متان و دی اکسید کربن تشکیل میشود.
  3. پساب ها از لایه اول عبور و به سمت لایه دوم هدایت شده و مابقی مواد آلی باقی مانده در آنها از بین میروند.
  4. در لایه جداسازی مایع، گاز و جامد از هم جدا شده و هر یک به سمت شیرهای تخلیه مخصوص هدایت میشوند. گاز متان تولید شده در این مخازن به عنوان سوخت مورد استفاده قرار میگیرد.

 

کاربرد UASB

در حالت کلی روش های لجن فعال بی هوازی و هوازی به دلیل راندمان بالا در حذف مواد آلی در پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی کاربرد گسترده ای دارد. موارد کاربرد UASB می توان عبارتند از:

  • تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید مواد غذایی
  • تصفیه فاضلاب کارخانجات داروسازی
  • تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید کاغذ
  • پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی مورد استفاده در بیمارستان و واحدهای درمانی
  • تصفیه پساب های کارخانجات تولید الکل

مزایا بستر بی هوازی لجن با جریان رو به بالا

  • گاز متان و دی اکسید کربن تولید شده در این مخازن به عنوان سوخت در سایر بخش های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
  • لجن غلیظ تولید شده در لایه اول و دوم به مرور افزایش یافته و در مزارع کشاورزی می توان از آنها استفاده نمود.
  • به دلیل سرپوشیده بودن مخزن و استفاده از باکتری های بی هوازی، روند تصفیه بدون تولید بوی نامطبوع می باشد
  • این روش نسبت به سایر روش های بی هوازی امکان تصفیه پساب با COD بالاتر را فراهم می کند.

علیرغم مزایای متعددی که این روش به همراه دارد، کارایی آن در دمای پایین تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. علاوه براین، این روش به روش های تکمیلی برای تصفیه نیاز داشته و قادر به حذف تمام مواد آلاینده نمی باشد. علاوه براین، تولید لجن بصورت دانه دانه در سیستمهای UASB به چند ماه زمان احتیاج دارد که این زمان را با برخی افزودنی ها به آن، می توان کاهش داد.

طراحی و ساخت تجهیزات تصفیه UASB

فرآب تدبیر از جمله تیم های با سابقه در زمینه طراحی و تولید و پیاده سازی تجهیزات مورد استفاده در روش های مختلف تصفیه از جمله UASB می باشد. این مجموعه با در نظر گرفتن تمام استانداردهای مهم طراحی را توسط کارشناسان و مهندسین حرفه ای انجام داده و با بهترین متریال تجهیزات را تولید می نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان فراب تدبیر تماس بگیرید.

مقالات آموزشی تصفیه آب و فاضلاب

مطالب مرتبط

معرفی انواع سختی گیر آب

معرفی انواع سختی گیر آب

سختی گیر آب (Water Softener) یکی از تجهیزات اساسی در فرآیند تصفیه آب است که به منظور کاهش املاح و یون‌های معدنی موجود در آب، مانند کلسیم و منیزیم، به…
کاربرد زئولیت در تصفیه آب و فاضلاب

کاربرد زئولیت در تصفیه آب و فاضلاب

کاربرد زئولیت در تصفیه آب و فاضلاب به دلیل ساختار متخلخل و قابلیت بالای آن در جذب و تبادل یونی، بسیار گسترده است. این ماده معدنی طبیعی می‌تواند با حذف…
انواع مختلف کلر چیست؟

انواع مختلف کلر چیست؟

کلر چیست؟ انواع مختلف کلر یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین عناصر شیمیایی است که در گروه هالوژن‌ها و در جدول تناوبی با نماد Cl و عدد اتمی 17 قرار دارد.…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید