بازدیدها: 9
کاربرد سیلیس در صنعت شیشه سازی با توجه به اینکه ماده اولیه در تولید شیشه به شمار می رود گسترده است. به طوریکه می توان گفت بیشترین مصرف سیلیس در تولید شیشه بوده و اصلی ترین ماده در این صنعت محسوب میشود. در ادامه این مطلب کاربرد و دلایل استفاده از سیلیسم دی اکسید در صنعت تولید شیشه را بررسی خواهیم نمود.
دلیل استفاده از سیلیس در تولید شیشه چیست؟
سیلیس از رایج ترین کانی های موجود در طبیعت می باشد که از ترکیب سیلیکون و اکسیژن بدست می آید. این ترکیب ساختاری چهار وجهی داشته و مقاومت و استحکام آن در سطح بالایی قرار دارد. با توجه به اینکه از ذوب شدن سیلیس در دمای بسیار بالا مایعی شفاف ایجاد میشود، به همین دلیل از آن برای تولید شیشه استفاده میشود. البته لازم به ذکر است، کاربرد سیلیس در شیشه سازی در کنار سایر ترکیبات از قبیل اکسید کلسیم و آلومینیوم امکان پذیر می باشد. چون دمای ذوب سیلیس بسیار زیاد است و با استفاده از این گروه ماده شیمیایی تصفیه آب می توان سرعت ذوب شدن آن را تا حد مطلوبی افزایش داد.
کاربرد سیلیس در صنعت شیشه سازی چیست؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، شیشه از ماسه ذوب شده تولید میشود و سیلیس از اصلی ترین مواد مورد استفاده در این زمینه است. با ذوب شدن سیلیس نوع خاصی از شیشه ها به نام شیشه های سیلیسی بدست می آیند که تا 800 درجه سانتی گراد تحمل داشته و ذوب نمیشوند. به همین دلیل از آنها بیشتر در محیط های آزمایشگاهی استفاده میشود.
در روند تولید این شیشه ها، حدود 99/8 درصد سیلیس استفاده شده و برای دو درصد باقی مانده از سایر ترکیبات از قبیل دگرگون سازها مانند اکسید کلسیم و همچنین رنگ و غیره در نظر گرفته میشود. شیشه های سیلیسی که از ماسه های ذوب شده با درجه خلوص بالا تولید میشوند، دارای انواع مختلف جلازده شده، شنی و شفاف و لعابدار بوده و کاربردهای متفاوتی دارد.
البته لازم به ذکر است که سیلیس در شیشه سازی و تولید شیشه های بوروسیلیکات یا پیرکس نیز کاربرد دارد اما درصد خلوص و نحوه تولید آنها کمی متفاوت است. نسبت به شیشه های سیلیسی، نوع بوروسیلیکات مقاومت کمتری در برابر حرارت و انبساط و انقابض دارد.
میزان سیلیس مورد استفاده در این صنعت به نوع شیشه و ویژگی های مورد نظر آن بستگی دارد. به عنوان مثال، برای تولید شیشه های ساختمانی حدود 60 تا 70 درصد از این ذرات با درجه خلوص 98 درصد استفاده میشود. این در حالیست که برای تولید ظروف بلوری و لوازم خانگی 69 تا 73 درصد سیلیس کاربرد دارد.
نحوه استفاده از سیلیس در صنعت شیشه سازی
کاربرد سیلیس در صنعت شیشه سازی را به صورت خلاصه می توان به صورت زیر بیان کرد:
- ابتدا ماسه و سیلیس با درجه خلوص بالا و اندازه دانه های استاندارد برای تولید شیشه آماده میشود.
- به منظور کاهش دمای ذوب سیلیس از اکسید آلومینیوم و اکسید منیزیم نیز همزمان در این ترکیب استفاده میشود. این عامل نوعی گدازنده بوده و اصطلاحا مقاومت حرارتی سیلیس را کاهش می دهد. در گذشته از اکسید کلسیم به عنوان گدازنده استفاده میشد که منجر به تیره شدن رنگ شیشه میشود.
- به منظور افزایش مقاومت و استحکام شیشه، به ترکیب بالا کمی آهک نیز افزوده میشود. علاوه براین، با افزودن Al2o3 به عنوان واسطه می توان مقاومت شیشه در برابر ساییدگی و خوردگی را افزایش داد.
- برای افزایش کیفیت و شفافیت رنگ به کار رفته در شیشه از ترکیباتی همچون آرسنیک اسید استفاده میشود.
- سپس این ترکیبات در کوره هایی با دمای 1600 درجه سانتی گراد قرار میگیرند.
- پس از ذوب کامل ماسه و ترکیب شدن آن با سایر مواد، خمیر حاصل درون قالب های مخصوص ریخته و ظروف شیشه ای تولید میشوند.
- برای شکل گیری ظرف با طرح و مدل مورد نظر، از فشار هوا استفاده شده و در مدل های قدیمی و سنتی با دمیدن هوا درون لوله های مخصوص این فرآیند انجام میشود.
کاربرد سیلیس در تولید شیشه مات
علاوه بر استفاده سیلیس به عنوان ماده اولیه در تولید شیشه، برای مات کردن سطح آنها نیز این کانی کاربرد دارد. پس از تولید شیشه و خنک شدن آن، دانه های بسیار ریز سیلیس با فشار زیاد توسط پمپ های هوا روی سطوح شیشه ای پاشیده میشوند. با پاشیده شدن این ذرات روی سطح شیشه، خراش های کوچکی روی آن ایجاد شده و چند لایه بریده میشود. به همین دلیل سطح شیشه مات شده و از انها در تولید درب و شیشه و دکوراسیون استفاده میشود.
انواع شیشه تولید شده با سیلیس
از بهترین انواع شیشه هایی که با سیلیس تولید میشوند می توان به شیشه های نوری و چشمی اشاره نمود که در عینک های آفتابی کاربرد زیادی دارند. این شیشه ها مقاومت بالایی در برابر نفوذ اشعه ماورابنفش داشته و آنتی رفلکس هستند. علاوه براین، برای تولید شیشه های تزئینی، ظروف بلوری و کریستالی، وسایل آزمایشگاهی، الیاف شیشه و همچنین شیشه های تخت مورد استفاده در ساختمان سازی و غیره از این کانی ها استفاده میشود.
بهترین نوع سیلیس در صنعت شیشه سازی
با توجه به اینکه سیلیس اصلی ترین ماده اولیه تولید شیشه می باشد، به همین دلیل باید از نظر کیفیت و درجه خلوص در سطح مطلوبی قرار داشته باشد. از بهترین نوع این ذرات می توان به سیلیس ممتاز و درجه یک اشاره نمود. درجه خلوص این نوع سیلیس 98 درصد بوده و اکسید آهن و گرد و غبار و سایر مواد جانبی در آن حضور ندارند. علاوه براین، درجه سختی این ذرات 7 بوده و به همین دلیل مقاومت بسیار بالایی دارند و در افزایش مقاومت شیشه تولیدی نیز تاثیر زیادی دارند.
به دلیل ارتباط مستقیم خلوص سیلیس و کاربرد آن در شیشه سازی و کیفیت خروجی آن، گروه فرآب تدبیر انواع این مواد با درجه خلوص بالا را فراهم نموده است. این مجموعه به عنوان تامین کننده سیلیس شیشه سازی به صورت عمده و جزئی فعالیت داشته و امکان ارسال این مواد را به سراسر ایران فراهم نموده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان می توانید با کارشناسان فروش فرآب تدبیر تصفیه تماس بگیرید.